LUBOMYR MELNYK

Klavirski mag

V Šiško se po vznesenem nastopu leta 2016 z novo, z vseh strani hvaljeno ploščo vrača virtuoz in eden najhitrejših pianistov na svetu Lubomyr Melnyk. Varovanec ugledne založbe Erased Tapes velja za pionirja t. i. “kontinuirane glasbe”, svoj edinstveni način igranja pa je ponesel po celem svetu, tudi na prestižna prizorišča, kot je londonska dvorana Royal Festival Hall.

Decembra izdano ploščo Fallen Trees, ki so jo navdihnila glasbenikova potovanja po Evropi v zadnjih letih, je Drowned In Sound razglasil za “delo tihe – a kljub temu kljubovalne – lepote pravega velikana sodobne klasične glasbe”, The Line of Best Fit za “izjemno oblikovan, elegičen album”, PopMatters pa za “delo neobičajne lepote”, če naštejemo le nekatere. Poleg sodelovanj z japonsko vokalistko Hatis Noit, nemško čelistko Anne Müller in ameriškim pevcem Davidom Allredom, vsemi člani družine Erased Tapes, se album ponaša tudi z eno najbolj zahtevnih kompozicij, ki jih je klavirski mag kdaj napisal, naslovno Fallen Trees.

Lubomyr Melnyk, klasično izobražen ukrajinski pianist, je pravi inovator, ki raziskuje nove smernice sodobne glasbe. Pod vplivom minimalističnih gibanj zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja je razvil čisto samosvoj klavirski jezik in ga poimenoval po principu ohranjanja kontinuiranega, neprestanega zvočnega toka. Zaradi svojih hitrih in kompleksnih notnih struktur je zaslovel kot eden najhitrejših koncertnih pianistov na svetu. Z virtuozno tehniko igranja ustvarja nadtone, ki se mešajo, trčijo eden v drugega ali celo v trenutkih tvorijo nove melodije in tako oblikujejo kompozicijo zunaj njene prvinske forme.

Organizacija: Kataman, Radio Študent in Kino Šiška.

Koncert je del serije koncertnih dogodkov Scena podpiše in je poklon glasbenih zasedb in producentov Radiu Študent, ki že 50 let goji in podpira domačo neodvisno in alternativno glasbeno sceno. Nazdravite z vašim najljubšim breznagobčnim radiem na koncertih po Sloveniji ter 9. maja na Velikem koncertu v Križankah.