ANDREA BELFI + JAKA BERGER

Koncertni večer dveh izjemnih bobnarjev

Po navdušujočem koncertu izpred dveh let z Nils Frahmovo zasedbo Nonkeen v Kinu Šiška, se italijanski bobnar, skladatelj in eksperimentalni glasbenik Andrea Belfi vrača v Ljubljano s svojim energičnim in karizmatičnim nastopom in promocijskim koncertom ob izidu novega albuma Ore, ki je izšel pri novi londonski založbi FLOAT. Koncertni večer bo uvedel eden bolj aktivnih in raznolikih bobnarjev in tolkalcev na slovenski sceni v zadnjem času Jaka Berger Brgs s svojo solo ploščo Fragments of the present, ki je izšla pri založbi Zvočni Prepihi. Improvizacija na prepariran snare boben, strunske objekte, feedback zvočnike in računalnik.

“Nimaš pojma, kako te lahko ene same pavke vržejo na rit, dokler nisi slišal Andrea igrati nanje.” – Mary Anne Hobbs v The Guardian 

www.andreabelfi.com 

https://andreabelfi.bandcamp.com/album/ore

https://www.youtube.com/watch?v=GCNhBy-hhNc

Andrea Belfi je v dvajsetih letih delovanja postopoma razvil samosvoj bobnarski slog in čedalje bolj prepletel izkušnje iz delovanja v sferi eksperimentalne glasbe, elektronike, rocka in improvizacije. Dolgo je iskal, da bi našel pravi in prečiščen zven svoje glasbe, in je zdaj, po zaslugi finskih Saari bobnov, prišel do točke svoje izpopolnitve. Album Ore postavlja bobne v središče globoke, hipnotične izkušnje poslušanja, pri kateri se ritem prepleta z elektronskimi strukturami in skrivnostnimi zvočnimi detajli. S pomočjo Nord modularja in semplerja mu uspe gladko spojiti akustične elemente. Na albumu Ore je Belfi dosegel mojstrsko sintezo tih dveh zvočnih kraljestev. Izdal je sedem samostojnih albumov in več kot 50 albumov, na katerih sodeluje z različnimi ustvarjalci in sicer na prominentnih založbah kot so ROOM40, Miasmah, Häpna, Die Schachtel, Constellation, Blue Chopsticks. Na seznamu ustvarjalcev, s katerimi je Andrea Belfi sodeloval se nahajajo tudi Mike Watt, Carla Bozulich, David Grubbs, Jóhann Jóhannsson, Nils Frahm in mnogi drugi.

Belfi je, tako kot solist, kot s številnimi sodelovanji, zaslovel zaradi svojih energičnih in karizmatičnih nastopov.

Na koncertu v londonskem Barbican Centru je Belfijev impresivni in eksplozivni solo, s katerim je razžaril oder, v trenutku postal nepozaben vrhunec večera.

https://brgstime.bandcamp.com/album/brgs-fragments-of-the-present

https://brgstime.bandcamp.com

Jaka Berger je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski sceni v zadnjih desetih letih. Od 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. Razvija eksperimentalni projekt Partija z Matejem Stupico ter koncertira s skupinami Darla Smoking in Ludovik material. V letu 2015 je izdal ploščo kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. V letu 2016 je izvedel avtorsko kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenskega toka. 2017 je zaključil japonsko turnejo z VOB triom, s katerim je izdal drugo ploščo pri japonski založbi OOOSound, izdal ploščo s pianistko Marino Džukljev ter nastopal s Szilard Mezeiem in Samom Šalamonom.