NUYU! 2013

NUYUGO! – GLASBENI MARATON TROJK OD VARDARA DO TRIGLAVA

Glasbeni maraton trojk od Vardara do Triglava predvideva vsakoletno jesensko gostovanje treh mladih, a referenčnih glasbenih skupin iz treh držav na treh različnih prizoriščih v treh različnih državah v treh zaporednih vikendih. Letošnja prizorišča gostovanj so Ljubljana (Kino Šiška 30.11.2013), Beograd (Festival Vračar Rocks 14.12.2013) in Skopje (Taksirat Festival 8.12.2013), nastopajoči pa: srbska garažno rockerska atrakcija Repetitor, domači raper, aktivist in kolumnist N’Toko, ter makedonski surf-punk trio Molokai.

Repetitor (Srbija)

Trojica imenovana Repetitor preigrava energičen in surov postpunk, ki je lahko na trenutke diskoidno poskočen, spet drugič pa neizprosen, jezen in udaren. Ritem sekcija dveh deklet z metronomsko natančnostjo odmerja minimalistični in drveči zvočni pulz, ki daje prostor ostri kitari in zanesenemu vokalu. Na koncertih publiko dobesedno uročijo in jo z bliskovito mladostniško energijo pripravijo do želje, da bi jih poslušali še naslednji večer. Na slovenskih odrih so prepričali mlajšo kot tudi zrelejšo in zahtevnejšo publiko, s svojimi energičnimi nastopi pa skupina že nekaj let navdušuje občinstvo širom Balkana, kjer so nastopili tudi že na vseh pomembnejših festivalih v regiji (Exit, Sziget, Terraneo, Barufe, Rokaj, Lent…). Po odlično sprejetem prvencu Sve što vidim je prvi put (Odličan Hrčak) so lansko leto za domačo neodvisno založbo Moonlee Records izdali dolgo pričakovano drugo ploščoDobrodošli na okean, ki skupino prikazuje v še bolj energični, še ostrejši in zlasti zrelejši podobi.

»Trdi rock ali post punk? Ni važno. Surova glasba, brez odvečnega balasta in obrana do kosti. Čisti šus in čista osnova rock ‘n’ rolla: bobni, bas in kitara.«

Več na: http://repetitor.bandcamp.com/

N’toko (Slovenija)

Miha Blažič alias N’toko je nedvomno prvi jezik in usta slovenskega hip-hopa, saj velja za tehnično najbolj izpopolnjenega in izvirnega slovenskega raperja, ki hkrati presega tipične raperske okvire. Na domačem terenu si je kot večkratni državni prvak v freestylu, vokalist kolektiva Moveknowledgement in zlasti s tremi samostojnimi albumi v maternem jeziku pridobil kultni status. Tako med publiko kot kritiki pa je bil izjemno toplo sprejet še zlasti njegov zadnji album Parada ljubezni, ki je močno razširil krog njegovega poslušalstva. N’toko je vidno aktiven tudi v mednarodnem prostoru, predvsem na Japonskem, kjer je pri založbi Call & Response izdal tudi tri plošče v angleškem jeziku. Z leti se je hitrost njegovega flowa umirila in umaknila ostri, a hkrati pronicljivi kritiki sodobne družbe in medijskega vsakdana, eklektičnost njegovih zgodnjih plošč pa je zamenjala prepoznavna elektronska podlaga. N’toko je samosvoj in glasen glas generacije, ki hiperrealnost nagovarja skozi jasen in oster glas, podkrepljen s hudo plesnim electro popom in udarnim hiphopom.

Premiera novega N’tokovega novega albuma Mind Business, ki bo izšla za japonsko založbo Call & Response, se bo zgodila ravno na dan koncerta v Kinu Šiška, 30. novembra 2013.

Več na: http://www.ntoko.si

Molokai (Makedonija)

Molokai so surf punk trio, ki se je ponesreči namesto na obali Pacifiškega oceana rodil v bližini reke Dragor. Z etiketo DIY, s surovostjo in energijo Fugazi in kaosom Polske Malce so leta 2012 pri unikatni makedonski glasbeni založbi Napravi Zaedno izdali prvenec z naslovom You Surf, We Send Piranhas.

Več na:  http://molokaiau.bandcamp.com/

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Okrogla miza – Crowdfunding in glasba

Z izranimi gosti iščemo odgovore na naslednja vprašanja: Crowdfunding v Sloveniji? Zakaj pri nas ni več tovrstnih akcij na področju glasbe? Ali je v Sloveniji crowdfunding sploh lahko uspešen? Najpogostejše pasti in napake? Kako tovrstna zbiranja finančnih sredstev vplivajo na odnos med glasbeniki njihovimi fani? Ali je to možen model financiranja/sodelovanja v prihodnosti?

Sejmišče fonogramov

Na distribucijski stojnici spletne platforme Indie-grad bodo imeli obiskovalci možnost preveriti in tudi nabaviti izdaje številnih neodvisnih glasbenih založb – Moonlee Records, Založba Radio Študent, Kapa Records, God Bless This Mess, rx:tx, On Parole, Odličan Hrčak, Napravi Zaedno…